Stokbrood met blauwe kaas walnoten en kastanjechampignons uit de oven

Dit is een heel lekker borrelhapje waar je wel even de tijd voor moet nemen maar dan heb je ook wel wat. Blauwe kaas is wel wat ze noemen “een acquired taste” je bent er gek op of je gruwelt er van.

Tip: Voor dit recept maken we gebruik van een kant-en-klaar stokbrood. Vooraf snijden we deze in plakjes. Gebruik daarvoor een scherp gekarteld mes. Let er ook op dat je niet teveel druk zet op het brood, laat het mes het werk doen, anders krijg je geen plakjes maar kapot geduwde propjes stokbrood. Van het stokbrood maken we een crostini, dat klinkt wel lekker luxe maar het is niets meer dan een sneetjes brood die grillen in de oven.

Gebruik voor de blauwe kaas bijvoorbeeld Roquefort of Danish Blue. Danish Blue is meestal de goedkoopste optie.

Dit recept is goed voor ongeveer 20 vegetarische borrelhapjes.

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Ingredienten voor stokbrood met blauwe kaas, walnoten en kastanjechampignons

  • 1 groot stokbrood (kant-en-klaar)
  • 5 sjalotjes
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels rode port
  • 100 gram blauwe kaas
  • 25 gram walnoten (gepelde)
  • Peper en zout versgemalen
  • 1 eetlepel olijfolie

Met blauwe kaas kan je de lekkerste borrelhapjes maken

Met blauwe kaas kan je de lekkerste borrelhapjes maken

Bereiding van deze lekkere borrelhapjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Het stokbrood in ongeveer 20 plakjes snijden, zie tips bovenaan
  • Rooster de plakjes stokbrood heel even in de oven tot ze mooi bruin en knapperig zijn, dan maak je er dus eigenlijk een crostini van
  • Laat de oven nog even aan staan, die heb je straks weer nodig
  • De sjalotjes snipperen en de kastanjechampignons schoonmaken met een borsteltje en in plakjes snijden
  • Fruit de uitjes in een koekenpan met wat olijfolie en bak de plakjes champignon mee
  • De port toevoegen en nog even doorbakken tot de port verdampt is
  • Peper en zout naar smaak toevoegen
  • Verkruimel de blauwe kaas en hak de walnoten grof
  • Schep nu op elk plakje brood (is nu al toast) een eetlepel van het champignon sjalot mengsel
  • Op elk broodje wat blauwe kaas en walnoten verdelen
  • Doe de broodjes nog heel even terug in de hete oven totdat de blauwe kaas begint te smelten
  • Direct serveren

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.