Spinazie fetataartjes met filodeeg

Filodeeg moet je niet verwarren met bladerdeeg. Filodeeg is veel dunner en daarom is het na het afbakken lekker knapperig.

Het is ook iets lastiger te verwerken dan bladerdeeg maar laat je niet afschrikken: het is niet zo heel erg moeilijk. Heus, dit gaan echt heerlijke hartige taartjes worden.

Tips bij werken met filodeeg: laat het deeg rustig ontdooien onder een vochtige doek, dit voorkomt het uitdrogen van het deeg. Gebruik meerdere laagjes van het deeg op elkaar, dat geeft voldoende stevigheid.

Omdat het het beste is om elk laagje in te bestrijken met gesmolten boter komt een keukenkwastje wel heel goed van pas. Je kunt die kwastjes tegenwoordig overal kopen. Je hebt ook van die handige siliconen kwastjes, daar ben ik wel blij mee, het voelt voor mij iets hygiënischer.

Extra benodigdheden: een muffinbakvorm voor 12 muffins, een kwastje om de velletjes filodeeg mee in te smeren.

Dit recept is goed voor 12 kleine hartige vegetarische taartjes (soort mini quiche dus)

Ingrediënten voor deze spinazie fetataartjes:

  • 1 pak filodeeg
  • 200 gram boter
  • 1 ui
  • 300 gram diepvriesspinazie (niet a la crème)
  • 200 gram feta
  • ½ theelepel kerriepoeder (liefst een beetje scherpe soort)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eieren
  • Peper en zout naar smaak
Spinazie fetataartjes met filodeeg
Spinazie fetataartjes met filodeeg, een heerlijk knapperig hartig taartje

Hoe maak je minitaartjes met filodeeg, spinazie en feta?

  • Ontdooi het filodeeg onder een vochtige doek
  • De spinazie laten ontdooien in een vergiet, als de spinazie ontdooid is even goed zoveel mogelijk vocht er uit drukken
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Maak de ui schoon en snipper de ui
  • Zet een koekenpan op het vuur met een lepel boter en fruit de uitjes samen met de kerrie
  • In een kom klop je de eieren los met een beetje peper en zout
  • Doe nu verkruimelde feta erbij in de kom samen met de gefruite uitjes
  • In een pannetje de overgebleven boter smelten
  • De filodeeg lappen in kleine vierkantjes snijden zodat je straks 36 plakjes hebt
  • Elk plakje filodeeg dun insmeren met de gesmolten boter en in een holletje van het muffinbakblik draperen, dat er stukjes over de rand heen komen is juist de bedoeling, herhaal dit en zorg er voor dat elk muffinholletje straks 3 laagjes filodeeg heeft. Leg elk laagje een paar graden gedraaid neer in het muffinholletje.
  • Schep nu in elk holletje een flinke lepel van het feta-spinazie mengsel
  • Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en na ongeveer 20 minuten zijn de taartjes klaar

Warm serveren

Dit is ook een handig hapje voor een koud/warm buffet

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.