Spaanse gehaktballetjes op 3 manieren

Spaanse gehaktballetjes, ook wel Albondigas, zijn super lekker en makkelijk te maken. Deze Spaanse hapjes zijn heerlijk als tapas hapje. Eerlijk is eerlijk: in Spanje zelf zie ik ze niet heel vaak, maar in Nederland of in de toeristische oorden in Spanje zie je ze wel. Misschien is dat wel omdat Nederlanders gewoon gek zijn op gehaktballetjes.

Spaanse gehaktballetjes

Bij de Spaanse gehaktballetjes is ook de saus belangrijk. Er moet wel een lekker tomatensausje bij. Zoveel smaken, zoveel recepten… Ik heb de lekkerste recepten voor Spaanse gehaktballetjes hier bij elkaar gezet. Veel plezier ermee en ik hoor graag jullie reacties!

Ik raak al snel in paniek als ik een hele lange rij met ingrediënten zie. Vooral als ik de helft van de ingrediënten niet ken. Dit recept is erg lekker en vooral ook heel makkelijk om zelf thuis te maken.

Super eenvoudig te maken Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten voor makkelijke Spaanse gehaktballetjes:

  • ½ rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Beetje verse peterselie
  • 300 gram gehakt (rundergehakt of half-om-half gehakt)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 ei
  • 300 gr passata (gezeefde tomaten “zonder stukjes”)
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je dit super simpele recept klaar:

  • Meng het gehakt met het ei, gesnipperde ui en het grootste deel van de peterselie (d rest van de peterselie gaat straks over de saus)
  • Breng het gehakt op smaak met peper en zout
  • Rol nu kleine balletjes van het gehaktmengsel
  • Nu kan je een koekenpan op het vuur zetten met een scheutje olijfolie
  • Bak de gehaktballetjes in ongeveer 6 minuten rondom bruin en gaar
  • Als de balletjes gaar zijn doe je de passata in de pan. Laat nog ongeveer een kwartiertje zachtjes sudderen
  • Klaar! Beetje opleuken met de overgebleven peterselie
Albondigas spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Nog een recept voor Albondigas: Lekkere makkelijke gehaktballetjes met tomatensaus

Ingrediënten voor Albondigas:

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • ½ witte ui
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 theelepeltje paprikapoeder
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 1 klein rood pepertje
  • Scheutje olijfolie
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 gewone tomaat

Zo maak je deze lekkere Spaanse Albondigas klaar

  • Meng het gehakt, ei, 1 geperst teentje knoflook, peper en zout, paprikapoeder en het paneermeel. Flink kneden met je handen en daarna rol je er mooie kleine balletjes van.
  • Doe wat olijfolie in de pan. Bak de Spaanse gehaktballetjes op vrij hoog vuur mooi bruin aan de buitenkant. Daarna zet je het vuur wat lager en gaar je de gehaktballetjes rustig na.
  • Voor de saus doe je weer wat olijfolie in een koekenpan
  • Snij de tomaat in kleine stukjes
  • Snipper de ui, snij het rode pepertje fijn. De ui fruit je aan in de pan, doe en nog een beetje knoflook bij en voeg daarna de gezeefde tomaten toe. Doe ook de tomatenblokjes en het pepertje erbij
  • Breng op smaak met peper en zout. Lekker blijven roeren, de saus dikt dan nog een beetje in.
  • Doe de gebraden gehaktballetjes erbij en klaar zijn je Albondigas!

Prikketjes erbij en smullen maar.

Doe eens Manchego kaas door je gehaktballetjes

Een alternatief recept voor de gehaktballetjes is dit eenvoudige recept. Manchego kaas is een Spaanse schapenkaas. Alles over Manchego kaas kan je lezen op deze leuke site. Je kunt er lezen hoe het zit met lactose in Manchego kaas en of je het kunt eten als je zwanger bent.

Manchego kaas

Wat heb je nodig voor gehaktballetjes met Manchego kaas:

  • 500 gram gehakt (rundergehakt)
  • 1 grote teen knoflook
  • ½ ui
  • 1 ei
  • 50 gram Manchego kaas (klein verkruimeld)
  • Klein beetje verse tijm
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels paneermeel

Zo maak je deze lekkere gehaktballetjes met Spaanse kaas klaar:

Doe het gehakt in een kom en kneed de overige ingrediënten door het gehakt. Dan draai je er kleine gehaktballetjes van met je handen

  • Zet een koekenpan op het vuur en doe een beetje olijfolie in de pan.
  • Bak de gehaktballetjes in 5 à 6 minuten gaar
  • Het werkt het beste als je met vrij hoog vuur begint, dan krijg je mooie bruine gehaktballetjes.

Natuurlijk moet er dan nog wel een lekkere tomatensaus bij voordat je het Spaanse gehaktballetjes mag noemen. Alhoewel… zo zijn ze ook erg lekker.

Alternatief recept voor lekkere tomatensaus met rode wijn

Als je een keer een andere tomatensaus wil proberen voor bij de albondigas dan is deze tomatensaus met rode wijn een lekker idee:

  • 1/2 ui
  • 100 ml rode wijn (Rioja bijvoorbeeld om in Spaanse sferen te blijven)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flinke theelepel bruine suiker
  • Wat gedroogde Italiaanse kruiden naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • 400 ml tomaten fijngesneden met knoflook ui (blikje van AH)

Snipper de ui en pers het teentje knoflook. Bak de ui met een scheutje olijfolie rustig glazig. Doe dan de fijngesneden tomaten erbij en de suiker en de rode wijn. Nu nog op smaak brengen met Italiaanse kruiden en peper en zout. Rustig laten inkoken en dan bij de gehaktballetjes serveren. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.