Gegratineerde mosselen met knoflook als borrelhapje

Mosselen uit de oven met lekker veel knoflook. Overheerlijk! Ik ben dol op gegratineerde mosselen. Het ziet er ook leuk uit, dat helpt ook natuurlijk. Ik maak ze meestal als ik weet dat we een avondje thuis zijn. Voor een feestje vind ik ze minder geschikt. De meeste mensen eten liever niet zoveel knoflook op een feestje.

gegratineerde mosselen

Wat heb je nodig voor deze mosselhapjes uit de oven?

  • 1 kilo verse mosselen
  • Broodkruim (gebruik oud brood)
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie of rozemarijn (1 theelepel gedroogde rozemarijn)
  • Olijfolie
  • Verse citroen
  • Peper en zout naar smaak
gegratineerde mosselen uit de oven met knoflook

Zo maak je gegratineerde mosselen uit de oven klaar

  • Kook de mosselen (hieronder lees je meer over het koken van mosselen)
  • Verwarm de oven vast voor op 200 graden
  • Pers de knoflook fijn met een knoflookpers
  • Snij de peterselie fijn
  • Meng de knoflook met de peterselie en het broodkruim
  • Voeg een scheutje olijfolie toe met een beetje peper en zout en citroensap
  • Haal de mosselen uit de schaal (als de mossel niet open is gegaan dan gooi je die weg. Die mossel is waarschijnlijk niet goed en van een verkeerde mossel kan je goed ziek worden)
  • Leg de mossel in een halve mosselschaal en bestrooi met het broodkruim mengsel
  • De gevulde mosselschalen leg je in een grote ovenschaal
  • De ovenschaal kan nu de oven in
  • Na 10 minuten zijn je gegratineerde mosselen klaar

Je kunt voor een mooi bruin korstje ook de grillstand gebruiken van je oven

Tips voor het koken van mosselen

Bekijk de mosselen vooraf goed. Gooi de mosseltjes met een kapotte schaal weg. Een manier om foute mosselen op te sporen is om ze in een grote emmer water te doen. De mosselen die blijven drijven moet je weggooien. De mosselen kunnen zich ook mooi sluiten als ze in het water liggen. Als ze niet dichtgaan: even een tik geven met de schaal op het aanrecht. Als ze dan nog niet dichtgaan moet je ze weggooien. Dan zijn ze namelijk dood en dus niet meer eetbaar.

pan met mosselen en bier
Geen zin om gegratineerde mosselen te maken? Gewoon gekookt met een lekker biertje is ook een prima idee.

Mosselen kan je koken in witte wijn. Hou 1 cm aan in je pan. Breng de wijn of het water aan de kook en voeg dan de mosselen toe. Kook de mosselen onder af en toe schudden in 4 minuten gaar. Als er nog veel schalen dicht zijn zet je pan nog even 1 a 2 minuten terug op het vuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.