Blini’s zonder gluten van boekweitmeel met zalm

Een blini is eigenlijk een mini-pannenkoekje, in dit geval maken we blini’s zonder gluten. Zeg maar een soort dun poffertje. De oorsprong van de blini ligt in Oost-Europa. Je kunt blini’s warm of koud eten. Meestal eet je ze met een lekkere topping. In Rusland smeren ze boter op de blini’s.

Blini zonder gluten met zalm
Blini zonder gluten met zalm

De bekendste blini in Nederland is de versie met zure room en gerookte zalm. Een erg lekker hapje om te maken. Je kunt kant en klare blini’s kopen, in ieder geval tijdens de feestdagen. Je kunt ze ook gewoon zelf maken. Dat is wel zo leuk en ook handig als je bijvoorbeeld glutenvrije blini’s wil maken.

Ik kies bewust voor boekweitmeel voor de blini’s. Helaas kan ik niet goed tegen gluten. Ik ben niet allergisch maar ik ga er gewoon niet zo lekker op. Mijn blini’s maak ik dus van boekweitmeel. Let op: in standaard boekweitmeel zitten toch vaak nog gluten (ook al is boekweit van zichzelf zonder gluten)  Als je echt zeker wil zijn, dan moet je officiële glutenvrije boekweitmeel kopen.

Ingrediënten voor de glutenvrije blini’s

  • 100 gram glutenvrij boekweitmeel
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 1 klein zakje gist
  • Snuf zout
  • Olie om de blini’s in te bakken

Voor de topping met zalm

  • 1 pakje gerookte zalm
  • 1 bekertje sour cream
  • Verse dille
  • Versgemalen peper naar smaak
Glutenvrije blini's
Glutenvrije blini’s

Zo maak je blini’s zonder gluten

  • Doe de melk in een pannetje
  • Verwarm de melk en los de gist op in de melk
  • Doe het boekweitmeel met een snuf zout in een kom
  • Splits het ei, de dooier gaat bij het meel, het eiwit van je op in een andere kom
  • Doe ook de melk bij het meel, en roer tot een glad beslag
  • Zet het beslag weg op kamertemperatuur met een schone theedoek over de kom om te rijzen. 20 a 30 minuten zou genoeg tijd moeten zijn
  • Na 20 minuten klop je met een mixer het eiwit stijf
  • Spatel het eiwit door het inmiddels gerezen beslag, niet hard kloppen, het moet luchtig blijven
  • Bak in een koekenpan mini-pannenkoekjes van dit beslag
  • Leg op iedere blini een theelepel sour cream
  • Drapeer een reepje gerookte zalm op de room
  • Leg een beetje verse dille op het blini-hapje
  • Naar smaak nog wat versgemalen peper er overheen en klaar ben je

Het is een heerlijk hapje voor de feestdagen. Luxe, lekker en in dit geval glutenvrij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.