Abrikozen met spek borrelhapje

Abrikozen met spek, op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie maar het smaakt uitstekend. Het zout van het spek samen met het zoete van de abrikoos is echt lekker.

Omdat je abrikozen moet laten wellen is het handig om dit al een dag van te voren te doen. Abrikozen nemen vocht op uit de omgeving dus als je ze een nachtje in een pannetje water laat staan zal je zien dat ze een stuk groter zijn geworden. Ook zijn ze na het wellen een stuk minder taai en de abrikozensmaak komt meer terug als je ze een nachtje laat wellen.

Abrikozen wellen kan ook op een snellere manier: laat de abrikozen eerst 5 minuten in een pannetje water staan. Daarna pannetje op een laag vuurtje zetten en het water verwarmen, dan gaat het een stukje sneller.

Ik maak deze abrikozen op wat thuis altijd “de klapgrill” noemden. Het kan eventueel ook in een koekenpan hoor maar op de klapgrill worden ze meteen aan twee kanten krokant gebakken en blijft je spek in ieder geval mooi heel.

Met dit recept kan je 24 borrelhapjes maken

Ingrediënten voor abrikozen met spek borrelhapje

  • 12 gedroogde abrikozen
  • 12 plakjes langwerpig ontbijtspek (of katenspek)
  • Beetje olijfolie

abrikozen

Gedroogde abrikozen moet je eerst even laten wellen voor dit borrelhapje met abrikozen en spek

Bereiding abrikozen met spek hapjes

  • Laat eerst de abrikozen een nachtje wellen in water
  • Halveer de abrikozen (als je ze heel laat dan is het lastig eten voor je gasten, te groot om in één keer in je mond te doen en afhappen is ook lastig door het spek en de structuur van de abrikoos
  • Halveer de plakjes spek
  • Wikkel rond elk stukje abrikoos een plakje spek en steek er een houten prikker doorheen
  • Zet de klapgrill vast aan en vet de bakplaat lichtjes in met olijfolie
  • Leg de spek-abrikoos pakketjes tussen de klapgrill, na een paar minuten heeft het spek een mooi kleurtje en is het lekker krokant. Stokjes het liefst buiten de klapgrill laten dus leg je hapjes aan de buitenkant van de bakplaat
  • Warm serveren

Tip: een klein beetje zachte geitenkaas op de abrikozen smeren maakt het nóg lekkerder

 

Latest Comments

  1. saskia 12/06/2015

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.